Groene daken

Sedum daken

Nieuw in de 2022 collectieve actie duurzaamheidsmaatregelen is het sedumdak. We hebben voor u het bedrijf Groendak uit Scherpenzeel geselecteerd. Dit bedrijf heeft 31 jaar ervaring in het adviseren, leveren, realisatie en onderhouden van groene daken. Sedum is een van de mogelijke groendaken. Andere voorbeelden van zijn heidedaken, turfdaken en grasdaken. Het voordeel van een sedumdak is dat het een dunne ondergrond nodig heeft en zodoende het laagste gewicht.
Groendak beschikt over enkelen voorbeeld groendaken op haar kantoor en gebouwen in Scherpenzeel.

Via Groendak zijn er twee mogelijkheden om uw sedumdak te realiseren:

 1. Compleet leveren en aanbrengen door Groendak
 2. Het zelf aanleggen. Hiertoe kan het materialen online bij Groendak besteld worden. In de offerte is ook een kortingscode opgenomen die recht geeft op een 8% korting op de online bestelling.

Samenwerken loont!

De prijzen van Groendak zijn concurrerend voor individuele daken, maar worden gunstiger naarmate er meerder daken in dezelfde straat en/of wijk zich aanmelden. Het loont dus om samen met buurtbewoners deze maatregel aan te vragen. Zo’n groepsaanmeldingen wordt door één contactpersoon gedaan middels het aanvraagformulier. Op het inschrijfformulier geeft u aan dat het hier om een collectieve aanmelding gaat en hoeveel participanten er zijn.

Subsidies

Er zijn twee subsidiemogelijkheden, te weten:

 1. Via het waterschap Amstel, Gooi en Vecht van €20/m2 en een maximum van €1100 per adres;
 2. Voor inwoners van gemeente Wijdemeren is er een subsidie van €25/m2 met een minimum van 6m2 en maximum van €1000 per adres. Deze gemeentelijke subsidie is niet te combineren met de subsidie van het waterschap.

Beide subsidies worden uitgekeerd als de daken zijn gerealiseerd. Bij de gemeentelijke subsidie moet van tevoren de subsidie aangevraagd worden. Alle details over beide subsidiemogelijkheden zijn hier te vinden.

Informatie en Inschrijfformulier

Het is raadzaam u eerst goed te laten informeren over de voordelen, mogelijkheden, en voorwaarden van sedumdaken. Hiertoe hebben we een informatiebrochure opgesteld met gedetailleerde informatie, inclusief de prijzen en subsidies. Deze brochure kunt u hier downloaden.
Straat en buurtinitiatieven waarbij meerdere daken in één keer uitgevoerd kunnen worden, aanmelden zich aan middels één contactpersoon. Deze persoon geeft aan dat het om een groepsinitiatief gaat en om hoeveel daken het gaat.
Als u een sedumdak zelf wil aanleggen kunt u dit ook aangeven op het inschrijfformulier middels de doe-het-zelf optie.
Nadat u zich goed hebt geïnformeerd, kunt u zich via het inschrijfformulier aanmelden.

Voorwaarden voor sedumdaken

 • De dakconstructie dient geschikt te zijn voor toepassing van een sedumdak en kan minimaal 75kg/m2 dragen
 • Het dak dient waterdicht te zijn met goede hemelwaterafvoeren
 • Het dak is bezemschoon, bijvoorbeeld grind en losse zaken zijn verwijderd
 • Sedumdaken zijn niet beloopbaar als gebruiksdak.

Laagopbouw en randafwerking

De sedumdaken van Groendak hebben een 5-laagse opbouw op de dakbedekking:

 1. Beschermdoek voor dakbedekking
 2. Drainagelaag (2cm)
 3. Filtervlies
 4. Groendaksubstraat (4cm)
 5. Vegetatielaag (2-3cm)

Het waterbergende vermogen  is ca 30,7L/m2 en heeft een verzadigd gewicht van 75kg/m2. Totale hoogte is is zo’n 8-9cm.

Er word gekweekt met maximaal een twaalftal soorten voor zon en halfschaduw, meest inheemse planten. Circa zes tot tien soorten komen zeker voor per m². Iedere soort bloeit circa 5 tot 6 weken in de periode april/mei tot oktober.

Voorkomen moet worden dat de plantjes onder de dakkap groeien en zodoende lekkages veroorzaken. Met behulp van olivijn-grind strook van zo’n 15 cm tussen de vegatatie en de dakrand worden de plantjes van de kant gehouden. Groendak gebruikt het mineraal Olivijn in plaats van het schaarse riviergrind. Het duurzame Olivijn is bevordelijk voor de plantengroei en werkt als een CO2-vreter

Sedumdak in combinatie met zonnepanelen

Sedumplantjes hebben een verkoelende werking en dit is weer goed voor het rendement van de zonnepanelen. In onze zoektocht naar de sedumdakbedrijven zijn we ook in contact gekomen met het bedrijf Sedum Solar welke zonnepanelen en sedum op een innovatieve manier combineert. Zij hebben een gepatenteerd legsysteem voor de zonnepanelen waarbij de ballast voor de panelen op een plat dak gevormd wordt door het sedum. Zij kunnen een totaal oplossing bestaande uit zonneinstallatie en sedumdak voor u uitvoeren. Meer informatie is te vinden op https://www.solarsedum.nl/. Indien u geinteresseerd bent kunt u direct contact opnemen met solarsedum. Het moet nadrukkelijk gezegd worden dat dit geen onderdeel is van de collectieve actie.

Gegevens en aansprakelijkheid

Uw gegevens worden doorgegeven aan de lokale energiecoöperatie en de participerende bedrijven. De bedrijven zullen vervolgens direct met u communiceren. Energie Verbonden en de energiecoöperatie monitoren het proces en helpen om de actie in goede banen te leiden en zullen zowel de bedrijven als deelnemers contacteren in het geval van onverwachte vertragingen in het doorloopproces. De deelnemende bedrijven zijn verantwoordelijk voor het afhandelen van uw aanvraag en de kwaliteit van de uitvoering.

Wat gebeurt er vanaf uw inschrijving?

1. Inschrijving

Als bewoner kan u zich aanmelden via het inschrijfformulier
Voorwaarde voor de actie is dat u lid bent van één van de lokale Energie Coöperaties. Bent u nog geen lid, dan kan u middels de aanmelding voor de actie gelijk lid worden. Een lidmaatschap geeft u vele voordelen en de contributiebedragen zijn symbolisch. U kan zich aanmelden voor een individueel dak of voor een collectief van daken. Voor een zogenaamde collectief moet 1 van de deelnemers zich aanmelden als zijnde de contact persoon. Er kan ook aangegeven worden om hoeveel daken het gaat.

2. Offerte en contact voor schouw

U ontvangt een offerte van Groendak. Deze offerte bevat altijd twee prijzen. Een voor het compleet leveren én aanbrengen van het sedumdak en één met een richtprijs voor het alleen leveren van materialen. Groendak houdt in de gaten of er meerdere aanmeldingen in de buurt zijn. In dit geval kan Groendak een extra korting geven omdat zij maar 1 maal hoeven te rijden voor een aantal daken. U kan zodoende de offerte accepteren of aangeven dat u wilt wachten op eventuele additionele offertes in de buurt.

3. Schouw

Om de specifieke situatie van het dak of daken goed in te schatten voor de uiteindelijke offerte zal Groendak vragen voor fotos van het dak. In 95% van de gevallen kan Groendak hiermee bepalen of het dak geschikt is voor sedumdaken. Indien er nog vragen zijn zal Groendak een afspraak voor schouw maken. Er komt dan een adviseur van het bedrijf bij u langs voor een technische schouw. Het bezoek duurt ongeveer een uur. De leverancier bekijkt de geschiktheid van het dak, eventuele obstakels.

4. Definitieve offerte

Indien nodig worden de indicatieve offerte(s) aangepast naar de lokale situatie en wensen en daarmee definitief gemaakt.

5. Beslissen

U beslist zelf of u akkoord gaat met de offertes en zodoende opdracht geeft voor de realisatie van uw sedumdak. Dit doet u door de definitieve offerte te ondertekenen en terug te sturen naar Groendak

6. Uitvoeren

Nadat u akkoord bent gegaan met de offerte plant u samen met de leverancier een dag dat de werkzaamheden worden uitgevoerd. Het streven is om de installatie binnen 2 a 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. De leverancier is over het algemeen een dag bezig met de installatie van het systeem.