Sedum daken

Sedum daken

Ook dit jaar zijn sedum daken een onderdeel van de collectieve actie duurzaamheidsmaatregelen die van 1 april 2024 tot en met 31 maart 2025 loopt. U dient zich via het inschrijfformulier aan te melden om van de collectieve inkoopactie gebruik te maken.

Keuze uit twee bedrijven

In 2024 hebben we de selectie uitgebreid naar twee bedrijven; wederom Groendak en als nieuwkomer Hoveniersbedrijf ’t Gooische. Deze selectie is gebaseerd op een veelheid aan criteria zoals prijs, product, bedrijfsgrootte, ervaring, aantal medewerkers, uitvoering met eigen personeel, onderhoud, dakinspectie, certificaten etc. 
Grote verschil tussen beide bedrijven is de substraatmat: 
– Groendak gebruikt los substraat en dit zou de levensduur van het sedum ten goede komen.
–  ’t Gooische gebruikt substraat mat. Deze is lichter en daardoor geschikt voor daken met beperkte draagkracht.

Het bedrijf Groendak uit Scherpenzeel bestaat al 32 jaar en is min of meer de grondlegger van groene daken in Nederland. Groendak kan uw sedumdak volledig aanleggen of alleen de materialen leveren die u vervolgens zelf op het dak aanbrengt. Deze materialen kunnen in de webshop van Groendak besteld worden. Via onze actie krijgt u 8% korting. Op uw offerte worden altijd beide mogelijkheden geoffreerd, 
– Compleet leveren en aanbrengen door Groendak; of 
– Doe het zelf methode waarbij u het materialen online bij Groendak bestelt. In de offerte is ook een kortingscode opgenomen die recht geeft op een 8% korting op de online bestelling.

Hoveniersbedrijf ’t Gooische heeft ruime ervaring in het aanleggen en onderhouden van groene daken, staan zij klaar om u te helpen bij het realiseren van uw droom van een groen dak. Hun expertise zorgt ervoor dat uw groene dak niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en duurzaam. Zij helpen u graag met advies over welk groen dak het beste bij u past en leggen u gedetailleerd uit wat er allemaal komt kijken bij de realisatie en het onderhoud.

Prijzen collectieve actie en subsidies

Er zijn twee subsidiemogelijkheden, te weten:
A. Via het waterschap Amstel, Gooi en Vecht van €20/m2 en een maximum van €1100 per adres;
B. Voor inwoners van gemeente Wijdemeren is er een subsidie van €25/m2 met een minimum van 6m2 en maximum van €1000 per adres. Deze gemeentelijke subsidie is niet te combineren met de subsidie van het waterschap.
Beide subsidies worden uitgekeerd als de daken zijn gerealiseerd. Bij de gemeentelijke subsidie moet van tevoren de subsidie aangevraagd worden. Alle details over beide subsidiemogelijkheden zijn hier te vinden

Inschrijven

Schrijf u in voor de actie via het inschrijfformulier.
Bij een groepsaanmelding wordt de aanmelding door één contactpersoon gedaan. Op het formulier geeft diegene aan dat het om een collectieve aanmelding gaat en hoeveel participanten er zijn.

Samenwerken loont!

Bij beide bedrijven zijn de prijzen afhankelijk van de totale oppervlakte. Hoe groter de oppervlakte hoe lager de prijs per m2. Zodoende loont het om meerdere daken in een straat of buurt in een collectief onder te brengen. Ook de aangepaste voorwaarden voor subsidie voor groendaken door het waterschap, die sinds 2024 voorschrijft dat er alleen nog subsidie wordt verstrekt aan samenwerkingsverbanden van tenminste 3 huishoudens, is een extra argument om met meerdere buurtbewoners samen daken te vergroenen.

Informatiebrochure

Voordat u zich inschrijft voor de actie, is het raadzaam u eerst goed te laten informeren over de voordelen, mogelijkheden, en voorwaarden van sedum daken. Hiertoe hebben we een informatiebrochure Sedumdaken opgesteld die u hier kunt downloaden. In de brochure vindt u  gedetailleerde informatie over het product, inclusief de prijzen en subsidies en verdere details. Ook bestaat de mogelijkheid om van te voren een demodak te bezoeken.

Gegevens en aansprakelijkheid

Uw gegevens worden doorgegeven aan de lokale energiecoöperatie en de participerende bedrijven. De bedrijven zullen vervolgens direct met u communiceren. Energie Verbonden en de energiecoöperatie monitoren het proces en helpen om de actie in goede banen te leiden en zullen zowel de bedrijven als deelnemers contacteren in het geval van onverwachte vertragingen in het doorloopproces. De deelnemende bedrijven zijn verantwoordelijk voor het afhandelen van uw aanvraag en de kwaliteit van de uitvoering.

Voorwaarden voor sedumdaken

– De dakconstructie dient geschikt te zijn voor toepassing van een sedumdak en kan minimaal 75kg/m2 dragen (bij ’t Gooische 55kg/m2)
– Het dak dient waterdicht te zijn met goede hemelwaterafvoeren
– Het dak is bezemschoon, bijvoorbeeld grind en losse zaken zijn verwijderd
– Sedumdaken zijn niet beloopbaar als gebruiksdak.

Laagopbouw en randafwerking

 De sedumdaken van Groendak hebben een 5-laagse opbouw op de dakbedekking:

  1. Beschermdoek 
  2. Drainagelaag (2cm)
  3. Filtervlies
  4. Groendaksubstr (4cm)
  5. Vegetatielaag (2-3cm)

Het waterbergende vermogen is ca 30,7L/m2 en heeft een verzadigd gewicht van 75kg/m2. Totale hoogte is is zo’n 8-9cm.

Er wordt bij Groenpand  gekweekt met maximaal een twaalftal soorten voor zon en halfschaduw, meest inheemse planten. Circa zes tot tien soorten komen zeker voor per m². Iedere soort bloeit circa 5 tot 6 weken in de periode april/mei tot oktober.

 

De sedumdaken van dakbedekking Hoveniersbedrijf ’t Gooische hebben een 4-laagse opbouw op de dakbedekking:

1. Beschermdoek: 0,3cm
2. Drainagemat: 2,5cm
3. Substraatrol steenwol: 4cm
4. Sedum mat gekweekt op kokosvezelmatten: 2-3cm

Deze mat is 8cm dik en heeft een waterbergende capaciteit van 41 l/m2. Het verzadigde gewicht is zo’n 55kg/m2.

Bij Hoveniersbedrijf ’t Gooische wordt gebruik gemaakt van meer variatie in sedum dan bij standaard rollen: 12-19
soorten, minder last van dominante soorten die de rest verdrukken, en meer variatie aan bloemen in verschillende jaargetijden. De mat k
an tegen langere periodes van droogte.

 

Voor meer info over beide systemen zie de informatiebrochure Sedum daken. 

Sedumdak in combinatie met zonnepanelen

Sedumplantjes hebben een verkoelende werking en dit is weer goed voor het rendement van de zonnepanelen. In onze zoektocht naar de sedumdakbedrijven zijn we ook in contact gekomen met het bedrijf Solar Sedum welke zonnepanelen en sedum op een innovatieve manier combineert. Zij hebben een gepatenteerd legsysteem voor de zonnepanelen waarbij de ballast voor de panelen op een plat dak gevormd wordt door het sedum. Zij kunnen een totaal oplossing bestaande uit zonneinstallatie en sedumdak voor u uitvoeren.

Als u geïnteresseerd bent kunt u direct contact opnemen met solarsedum https://www.solarsedum.nl/Let op: Dit is geen onderdeel van de collectieve actie. Informatie en Inschrijfformulier

Demo daken

Groendak beschikt over enkele demodaken op haar kantoor en bijgebouwen in Scherpenzeel. Daarnaast heeft de Altijd Werkplaats (AWP) in Bussum in samenwerking met Groendak in 2022 een aantal demodaken gerealiseerd op het pand aan van de Groene Ruijter op de De Ruijterlaan 24A in Bussum. Naast het bekijken van de verschillende mogelijkheden, kan u hier ook terecht voor advies en in de toekomst ook voor hulp bij het aanleggen van een sedum dak. Voor meer informatie kan u op de website van de AWP terecht.

Wat gebeurt er na uw inschrijving?

1. Bevestiging
U ontvangt een automatische email met bevestiging van uw inschrijving. Hierin bevindt zich ook de contactgegevens van de lokale campagneleider. Dit is de contactpersoon vanuit de energiecoöperatie. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met deze campagneleider. Ook ontvangt u in deze email een eventuele kortingscode voor de webshop van Groendak in het geval u zich heeft opgegeven voor de “doe-het-zelf” optie.

2. Offerte en eventueel contact voor een schouw
U ontvangt een offerte van beide bedrijven voor het compleet leveren én aanbrengen van het sedumdak. U ontvangt van Groendak ook een richtprijs voor het alleen leveren van materialen. Groendak houdt in de gaten of er meerdere aanmeldingen in de buurt zijn. In dit geval kan Groendak een extra korting geven omdat zij maar 1 maal hoeven te rijden voor een aantal daken. U kan zodoende de offerte accepteren of aangeven dat u wilt wachten op eventuele additionele offertes in de buurt.

3. Schouw
Om de specifieke situatie van het dak of daken goed in te schatten voor de uiteindelijke offerte zal de leverancier vragen om foto’s van het dak. In 95% van de gevallen kan hiermee bepaald worden of het dak geschikt is voor sedumdaken. Als er nog vragen zijn zal een afspraak voor een schouw gemaakt worden. Er komt dan een adviseur van het bedrijf bij u langs voor een technische schouw. Het bezoek duurt ongeveer een uur. De leverancier bekijkt de geschiktheid van het dak, eventuele obstakels.

4. Definitieve offerte
Indien nodig worden de indicatieve offerte(s) aangepast naar de lokale situatie en wensen en daarmee definitief gemaakt.

5. Beslissen
U beslist zelf of u akkoord gaat met de offertes en zodoende opdracht geeft voor de realisatie van uw sedumdak. Dit doet u door de definitieve offerte te ondertekenen en terug te sturen naar de leverancier.

6. Uitvoering
Nadat u akkoord bent gegaan met de offerte plant u samen met de leverancier een datum voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het streven is om de werkzaamheden binnen 2 tot 3 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. De leverancier is over het algemeen een dag bezig met de installatie van het systeem.