Warmtepomp

In 2023 hebben we de warmtepomp als duurzaamheidsmaatregel toegevoegd aan de collectieve actie duurzaamheidmaatregelen. Deze collectieve actie loopt van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024.

Aangezien het effectief gebruik van een warmtepomp sterk afhangt van de mate van isolatie van uw huis én het warmteafgifte systeem in het huis kunnen bewoners die geïnteresseerd zijn in een warmtepomp zich pas aanmelden voor de warmtepomp actie nadat zij advies hebben ingewonnen bij een zogenaamde warmtepomp coach. Deze coach kan ook nagaan of uw huis in een buurt ligt waar de gemeente wellicht een collectief warmtenet wil gaan aanleggen. In een persoonlijk gesprek zal de coach uw woning bekijken en beoordelen. Het uiteindelijke advies is niet alleen of uw huis geschikt is, maar ook welk type warmtepomp systeem het beste bij uw huis en uw voorkeuren past. Meldt u zich daarom eerst aan voor een warmtepomp coach gesprek bij uw lokale energiecoöperatie. U kunt zich hier aanmelden of via de website van uw lokale energiecoöperatie.

Als uw woning geschikt is ontvangt u een aanmeldlink naar een online inschrijfformulier. U kunt zich aanmelden voor één of meerder systemen/bedrijven. Per offerte kunnen de bedrijven €50 in rekening brengen die zij in mindering brengen op de uiteindelijke factuur.

De leveranciers en de systemen

Voor de actie is er een selectie gemaakt van drie verschillende warmtepomp oplossingen met daarbij behorende bedrijven, te weten:

Een hybride warmtepomp is een systeem waarbij uw huidige gasgestookte cv-installatie gebruikt wordt voor de verwarming gedurende hele koude dagen en het aanmaken van warm water. De warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis tot een buitentemperatuur van zo’n 5 graden. De cv-installatie en de warmtepomp werken nauw met elkaar samen in een geïntegreerd systeem. In de actie worden zogenaamd lucht-water systemen aangeboden, waarbij er warmte uit de buitenlucht gebruikt wordt om het water in uw cv-systeem te verwarmen. Voor dit systeem hebben we het bedrijf HeatTransformers geselecteerd. Zij zijn de marktleider in hybride lucht-water warmtepomp systemen. Meer informatie over de werkwijze van HeatTransformers kan hier worden gevonden. 

Een moderne airconditioning systeem kan efficiënt verkoelen én verwarmen. In de winter wordt de warmte uit de buitenlucht gebruikt om de lucht in het huis te verwarmen. Dit zogenaamde lucht-lucht systeem is niet geïntegreerd met uw huidige cv-systeem maar werkt hier los van. Het kan echter ook als een hybride systeem worden gezien, immers uw huidige cv-systeem blijft nog steeds aanwezig en zal bijspringen gedurende de hele koude dagen en/of alleen een klein gedeelte van uw huis verwarmen waar geen airco binnenunit aanwezig is. Ook zorgt de cv-installatie voor het warme water. Voordeel van een dergelijk systeem is dat het in de zomer ook kan koelen en de opwarmtijden heel snel is. Voor deze oplossing hebben we de Thermgroep uit Nederhorst den Berg geselecteerd. Zij hebben ruime ervaringen in bijzondere toepassingen en hebben specialistische kennis op veel deelgebieden

In een Full-Electric (ready) systeem is de warmtepomp  geschikt om uw huis comfortabel te verwarmen zelfs bij zeer lage buitentemperaturen en ook om uw warm tapwater  te verzorgen. U bent hiermee op een gasloze toekomst voorbereid. U kunt de installatie in twee stappen laten installeren. U begint met de hybride versie waarbij uw verwarming nog steeds ondersteund kan worden door een gas cv-installatie en uw tapwater  nog steeds via de huidige cv-installatie wordt verwarmd. In deze fase kan u kijken of uw verwarming inderdaad gasloos zou kunnen werken. Is dit het geval dan kunt u in een tweede stap geheel gasloos gaan. Hierbij zal u een extra investering moeten doen in uw warm tapwater voorziening. Voor deze oplossingen hebben we Schipper BV uit Huizen gekozen. Schipper is een totaal installatiebedrijf waar u terecht kunt voor alle wensen op het gebied van de installatietechniek. Zij hebben veel ervaring in het ontwerpen en installeren van duurzame en energiebesparende installaties, zoals zonneboilers, zonnepanelen, hout pellet cv ketels, warmtepompen en het ECO200 systeem.

Richtprijzen, subsidies en extra’s

De tabel geeft richtprijzen voor de verschillende systemen en een gevoel te geven voor het soort investering. De uitvoering en installatie van een warmtepompsysteem is echt maatwerk en zodoende kan hier niet met vaste prijsafspraken gewerkt worden. Zodoende kunnen hier ook geen rechten aan ontleend worden.  De hoogte van het ISDE-subsidiebedrag hangt ook af van het vermogen van de installatie. Voor airconditioning systemen gelden geen ISDE subsidies.

Systeem

Leverancier(s)

Prijsindicatie

ISDE Subsidie

Hybride

Remeha, Nefit of Daikin

Vanaf €6.199

€2.400

Airco plafond systeem

Daikin of Mitsubishi

2.100 -2.800

Geen

Airco vloer systeem

Daikin of Mitshibishi

2.650 – 3.200

Geen

All Electric ready

Nibe 5kWh + 40 liter Buffer

15.500

€2.700

All Electric

Nibe 5kWh + 40 liter Buffer + warmwaterboiler + 3-weg klep

19.500

€2.700

Voor de collectieve actie bieden de bedrijven verschillende voordelen. Zo biedt HeatTransformer een 50% korting op de eerste twee jaar van het onderhoud en optimalisatie abonnement. Deze service houdt in dat uw installatie op afstand in de gaten wordt gehouden en wordt ingeregeld zodat een 15% extra besparing gerealiseerd kan worden. Schipper biedt 2 jaar gratis monitoring aan.

Informatiebrochure
Het is raadzaam om u eerst goed te laten informeren over de warmtepompen. Hiertoe hebben we een informatiebrochure opgesteld waarin gedetailleerde informatie is te vinden over de actie, de bedrijven, de producten en algemene informatie over de werking van een warmtepomp. Ook de aspecten die meespelen bij het bepalen of uw woning geschikt is voor een warmtepomp en de te verwachten besparingen van een warmtepomp ten opzichte van een gasgestookte cv-installatie worden hierin uitgelegd. Deze brochure is hier te downloaden.

Gegevens en aansprakelijkheid
Uw gegevens worden doorgegeven aan de desbetreffende lokale energiecoöperatie en de participerende bedrijven. De bedrijven zullen vervolgens direct met u communiceren. Energie Verbonden en de energiecoöperaties monitoren het proces en helpen om de actie in goede banen te leiden en zullen zowel de bedrijven als deelnemers contacteren in het geval onverwachte vertragingen optreden in het doorloopproces. De deelnemende bedrijven zijn verantwoordelijk voor het afhandelen van uw aanvraag en de kwaliteit van de uitvoering.

Hoe werkt de actie?

 1. Aanvragen van warmepomp coach gesprek
  Om teleurstellingen te voorkomen willen wij dat u eerst advies krijgt van een van onze warmtepomp coaches. Deze kan beoordelen of uw huis geschikt is voor een warmtepomp en zo ja welk type systeem het beste bij u en uw huis past. Er zijn drie varianten beschikbaar, te weten een hybride lucht-water, een full-electric (ready) lucht-water of een lucht-lucht warmtepomp systeem. Ook kan de warmtepomp coach nagaan of uw huis in een buurt ligt waar mogelijk in de (nabije) toekomst een collectief warmtenet is geprojecteerd. Nadat u het advies heeft gekregen zal de warmtepomp coach u een aanmeld link geven. 
 2. Aanmelding
  Middels de aanmeldlink kunt u zich aanmelden.U kunt zich aanmelden voor één of meerdere type systemen. Per offerte zal u 50 euro moeten betalen, welke verrekend wordt bij de uiteindelijke aanschaf van de warmtepomp. U ontvangt een automatische email met bevestiging van uw inschrijving. Hierin bevindt zich ook het emailadres van de lokale campagneleider. Dit is de contactpersoon vanuit de energiecoöperatie. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact opnemen met de lokale campagneleider.
 3. Afspraak voor schouw
  Binnen één week zal u gecontacteerd worden door de participerende bedrijven voor een schouw. Dit is een afspraak bij u thuis om de lokale situatie te bekijken. Door de gekte op de markt komt het vaak voor dat de termijn van een week niet wordt gehaald. De bedrijven doen er alles aan om u zo snel mogelijk te contacteren.
 4. Schouw
  Om de specifieke situatie van u woning en eventuele aanvullende wensen in de offerte op te kunnen nemen moet een adviseur van het bedrijf de lokale situatie bij u thuis opnemen. Dit kan gedaan worden middels een afspraak bij u thuis of via een whatsapp online videogesprek. De schouw duurt ongeveer een uur. De leverancier neemt de situatie ter plaatse op, inclusief eventuele obstakels. Mocht u speciale wensen hebben, dan worden deze ook tijdens de schouw besproken.
 5. Definitieve offerte
  Gebaseerd op de schouw wordt er door elk bedrijf een maatwerk offerte gedefinieerd inclusief eventuele persoonlijke wensen. De prijzen die in deze brochure staan zijn indicatief. De uiteindelijke prijs hangt van veel zaken af waarbij gedacht moet worden aan zaken zoals lengte van leidingen, locatie van binnen en buiten units, moeilijkheid van leidingen traject etc. Daarnaast zijn de kosten van materiaal en arbeid momenteel ook erg volatiel.
 6. Beslissen
  U beslist zelf of u akkoord gaat met (één van) de offertes. Het is prettig als u ook de bedrijven informeert die niet door u geselecteerd zijn.
 7. Uitvoering
  Nadat u akkoord bent gegaan met de offerte plant u samen met de leverancier een datum voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Het streven is om de werkzaamheden binnen 4-5 maanden na het ondertekenen van de offerte af te ronden. Vanwege schaarste aan warmtepompen zijn de wachttijden soms veel langer. De bedrijven zullen alles doen om u zo snel mogelijk te helpen en u regelmatig op de hoogte te houden van de verwachte uitvoering.